понедельник, 17 января 2022 г.

Функції уяви в психології і 5 способів розвитку



Всім привіт! Уява в психології вважається однією з сфер психіки, яка в силах змінити якість життя, збагатити її яскравими образами і подіями.

Людина, фантазуючи, спирається на раніше отриманий досвід, доповнюючи його придуманими деталями. Наприклад, ми можемо відчути кислинку у роті, представивши лимон, почути дощ за вікном і навіть побачити динозаврів, розглянути їх уважно, якщо гарненько пофантазуємо.

І якщо ви розучилися мріяти, нічого страшного. У цій статті ви отримаєте необхідну інформацію, яка допоможе відновити втрачені навички. Адже усі діти присвячують багато часу вигадуванню і маренням, а потім, зростаючи, забувають, як це робиться.

Виды

Спершу давайте розберемося, які види і типи існують.

·         Активне. Коли людина, докладаючи зусиль волі, добровільно намагається викликати у себе бажані образи. Це допомагає посилити мотивацію, наблизити бажане, реалізувати задумане. Усі витвори мистецтва створені саме завдяки активному, творчому, образному мисленню. І взагалі, на нім будується культура.

·         Пасивне. Уява робить свою роботу без прямої участі людини, а іноді і проти його волі. Згадайте, чи бувало вам «бачити» перед очима якісь страшні моменти, що дійсно лякають, але впоратися з якими ви були не в силах? Наприклад, коли ви були один в повній темряві, в голову приходили найбільш жахливі кадри з фільмів. І навіть здавалося, що прямо зараз у вашій кімнаті знаходяться ці монстри, привиди, маніяки і інше.

·         Умисне. Тобто, пов'язано з вольовими зусиллями. Хоча умисне пасивне є продуктом бажань людини. Цей продукт називають мареннями. І вони ніяк не пов'язані з його волею, оскільки формуються неусвідомлено, в силу загострених, незадоволених потреб. Якщо особа надто багато часу присвячує маренням, то це загрожує втратою зв'язків з реальністю. Саме про таких людей говорять, що вони живуть у придуманому світі і носять рожеві окуляри. А це позначається на психічному розвитку. Воно призупиняється у зв'язку з ігноруванням різних обставин, з якими необхідно справлятися, шукати варіанти рішень проблем.

·         Неумисне. Воно буквально управляє людиною, яка цілком може приймати за реальність які-небудь маячні ідеї, галюцинації і навіть сни.

Функції

·         Мотивація до діяльності. Якщо створити досить яскравий образ свого бажання, то він надаватиме енергії для його досягнення.

·         Регуляція поведінки. При виникненні складних ситуацій, що вимагають ухвалення рішень, уява може допомогти виявити найбільш дієві, творчі і креативні варіанти.

·         Ілюзорне задоволення потреб за допомогою заміщення реальності фантазіями. Іноді це дозволяє зберегти душевну рівновагу і психологічний, моральний стан у момент труднощів. Але, на жаль, якщо часто використати уяву для убирання проживання життєвих негараздів, з'являється високий ризик втратити повністю зв'язок з реальністю. Так трапляється при ігровій залежності.

·         Організація пізнання. Якщо з яких-небудь причин не вдається здійснити вивчення важливого об'єкту або предмета, то за допомогою образів його цілком можливо змоделювати, добудувавши бракуючі елементи.

Як розвинути?

Ігри

Ігри підходять не лише дітям, дорослі також цілком можуть «прокачати» своє образне мислення, причому, весело і цікаво.

·         Оповідач. Якщо у вас є дитина, спробуйте йому не лише читати книги, але і придумувати свої власні, особливі казки. Нехай це будуть коротенькі історії. Якщо головними героями в них стануть його улюблені тварини, іграшки, то вони запам'ятаються йому на дуже багато років. З друзями можна придумати одну спільну історію. Пропонуючи по фразі, ви здивуєтеся, що вийде у результаті. Раптом у вашої компанії настільки великий потенціал, що світ отримає нові твори літератури? В крайньому випадку, ви відмінно повеселитеся.

·         Крокодил. Мало хто не знає про цю гру, але про всяк випадок коротко розповім про правила. Необхідно вибрати одну людину, яка зображуватиме, а може навіть, малювати загадане йому слово. Завданням інших учасників вгадуватиме, що він показує.

·         Фантастичні питання. Придумайте незвичайне, нестандартне питання і спробуйте знайти на нього такі ж незвичайні відповіді. Наприклад: «Що ви зробите, якщо зараз з туалету у вашому будинку почується рев ведмедя з проханням звільнити його»?.

Схеми і карти

Цілком підійдуть звичайні карти світу або вашої країни. Уважно вивчите кожне місто, острівець, пробуючи уявити, як він виглядає в реальності. Припустимо, що по Антарктиді бігають білі ведмеді, пінгвіни ловлять рибку і висиджують пташенят.

Також можете створити карту власної квартири і не просто її розташування, а вказавши маршрут, по якому слід відправитися, щоб знайти сховані скарби. Дбайливо вами залишені заздалегідь. На будь-яке свято цей квест виявиться відмінним подарунком не лише для дитини, але і коханої людини.

Цікава геометрія і математика

Якщо твори оповідань і малювання фантастичних тварин не самі кращі властивості і таланти вашої особи, то можете виконувати завдання, які підійдуть для людей технічного складу.

Припустимо, існують досить складні і красиві малюнки з точок, які необхідно з'єднати лініями по черговості. Подивіться цікаві завдання з сірниками, малюйте геометричні фігури, не відриваючи олівця від паперу.

Вирішуйте приклади в думці. Якщо не виходить, уявляйте, як ви віднімаєте або додаєте в стовпчик, або, припустимо, рахуєте яблука, машини, кільця, або навіть бутерброди. Загалом, дайте волю своїй фантазії.

Читання

В процесі читання мимоволі в голові виникають образи, які описують героїв, природу, події. Ми представляємо себе на місці людей, про яких йде мова, завдяки цьому переживаємо різні почуття.

Тому приділяйте більше уваги художній літературі. Це допоможе також зміцнити пам'ять, розширити словниковий запас, поліпшити правопис, підвищити інтелектуальний рівень і багато чого іншого. Про інші корисні властивості читання ви дізнаєтеся, якщо перейдете по цьому посиланню.

Фото

Роздивляйтеся картинки, фотографії, витвори мистецтва. Це допоможе розширити кругозір, надихне на створення своїх творінь, нехай навіть кулінарних.

Та і вдатися до фантазій, мріям іноді буває дуже важливо. Це дає енергію і стимул рухатися далі, розвиватися і ставати краще.

До речі, з найбільш вподобаних фото можна потім скласти колаж бажань. Він також сприяє реалізації мрії, хоч би тому, що образ того що хочеться, стає чіткішим і зрозумілішим. Детальніше про те, як його зробити, ви дізнаєтеся тут.

Завершення

Розвинути уяву цілком можливо за будь-яких умов. Наприклад, роздивляючись людей в транспорті і придумуючи, ким вони працюють, з ким живуть, куди їдуть і взагалі, чим наповнено їх життя.

До речі, метод альфа-визуализации допоможе вам швидше втілити в реальність мрії. Навіть якщо деякі з них здаються важкореалізованими.

Окрім того, що в процесі покращуватиметься ваше образне мислення, ви ще і навчитеся робити свої думки матеріальними. З користю, а не на шкоду собі, як це часто відбувається по незнанню.

А на сьогодні все, шановані читачі. Бережіть себе і будьте щасливі!

Матеріал підготувала психолог, гештальт-терапевт, Журавина Аліна

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий